Simona Filip este psihoterapeut specializat in interventiile de tip sistemic asupra cuplului si a familiei. In prezent desfasoara activitati de psihoterapie in cadrul cabinetului Fun-Psi si Clinica de Psihoteraie Inceputuri.

Relatia parintelui cu copilul sau, indiferent daca este la varsta mica sau adolescenta, este presarata cu provocari si sentimentul inadecvarii.

Empatia este foarte importanta in relatia cu copilul tau deoarece te va ajuta sa eviti crizele de comportament nedorite, sa aveti o relatie bazata pe comunicare deschisa si sincera, are o mare valoare in cladirea stimei de sine dar si in a-l tine pe copil motivat si implicat.

O relatie empatica cu copiii/adolescentii presupune: sa pui deoparte propriile definitii despre ce inseamna "problema '' si sa privesti problema din perspectiva lui; sa stabilesti conectarea cu copilul/adolesecentul: contact vizual, folosirea limbajului non-verbal pentru a-i arata ca esti implicat; sa-i observi emotiile si sa le verbalizezi; sa lasi deoparte judecatile; sa-i validezi emotiile; sa-i oferi ascultare empatica

Ce fraze poti folosi pentru a-i arata copilului/adolescentului ca esti prezent si empatic?

- "Oberv ca te-ai infuriat/intristat cand...cum s-a intamplat asta?"

- "Ma gandesc ca pentru tine asta poate fi..."

- "Uneori copiii/oamenii simt ... se potriveste si cu ce simti tu acum?"

- "Ma gandesc ca iti doresti sa....este adevarat?"

- "Cred ca am inteles, te simti trist/furios/dezamgit pentru ca...si ai avea nevoie sa....am inteles bine?"

Empatia nu inseamna doar sa folosesti anumite cuvinte sau sa denumesti emotiile copilului tau. Presupune sa fii prezent, constient de nevoile copilui si sa intelegi ca atunci cand copilul/adolescentul tau este intr-o stare de furie, tristete, vinovatie creierul sau este pe modulul de supravietuire: lupta sau fugi. Observa-te si tu, ca parinte! Care sunt emotiile pe care le traiesti atunci cand copilul tau se afla intr-o asemenea stare.

Va astept cu drag la un nou eveniment "Seri Pozitive" cu o tema de interes general si tot timpul de actualitate!

Data: 8 mai 2018 ora 18.00 - 20.00

Locatia: Centrul Dianthis, Str. Brandusa nr. 2 (din Podul de Fier, pe str. Eternitate spre Aeroport, prima la stanga )

PENTRU O MAI BUNA ORGANIZARE, la intrarea in sală, INAINTE de inceperea prezentarii, participantii sunt invitati sa lase o DONATIE. Donatia minima recomandata este de 20 lei, pentru acoperirea costurilor de organizare. Seteaza-ti intentia sa fii alaturi de noi si toate se vor aranja pentru tine.

Inscrieri: